Dag allen
Geplaatst: 12 Feb 2024, 00:16
Sinds een jaar of 10 ben ik bezig met whisky als hobby. In den beginne veel geleerd van onze whisky-heilige Ralfy. Daarna uiteraard zelf veel onderzoek gedaan. Veel verschillende dingen geproefd, een aantal proeverijen en whiskyfestivals bijgewoond. Gemiddeld gezien koop ik nu zo'n 10 flessen per jaar.
Ik probeer tegenwoordig alleen nog maar spul van hoge kwaliteit te kopen, al is dat natuurlijk een relatief begrip. Voor mij wil dat zeggen dat het ten minste 46% moet zijn, en dat ze er niet mee hebben lopen rommelen in termen van filtering of kleurstoffen. Of het dan single malt is of blended malt is niet per se belangrijk. Compass Box brengt bijvoorbeeld schitterende blended malts uit.
Lange tijd kocht ik geen releases van independent bottlers, maar dat is de laatste jaren wel veranderd. Dat komt ook omdat de distilleerderijen zelf steeds meer whisky uitbrengen zonder leeftijd. Of ze hebben lopen rommelen met de kwaliteit en de prijs. In deze tijd kun je soms bij een independent bottler een veel beter product krijgen met meer integriteit, voor een betere prijs.
Dan nog een laatste feitje over mij; ondanks dat ik het vele malen heb geprobeerd, kan peated whisky mij niet bekoren. De grens ligt voor mij ergens ter hoogte van Highland Park, Springbank, Kilkerran, Glen Scotia. Dat kan allemaal nog net. Alles wat daar voorbij gaat is niet voor mij. Notities als medicinaal, rokerig en rubber word ik niet vrolijk van. Zoals je dan misschien ook al wel verwacht ben ik vaak beter te spreken over unpeated whisky die wat meer zoet is. Denk ex-bourbon, sherry of port vaten bijvoorbeeld.
Ik zal hoogstwaarschijnlijk meer lezen dan zelf delen op het forum. Maar wellicht zien/spreken we elkaar alsnog.
Gegroet.
edit: Ik heb ook maar meteen een linkje naar mijn Whiskybase profiel in mijn onderschrift geplaatst. Ook daar ben ik te vinden.
Ik probeer tegenwoordig alleen nog maar spul van hoge kwaliteit te kopen, al is dat natuurlijk een relatief begrip. Voor mij wil dat zeggen dat het ten minste 46% moet zijn, en dat ze er niet mee hebben lopen rommelen in termen van filtering of kleurstoffen. Of het dan single malt is of blended malt is niet per se belangrijk. Compass Box brengt bijvoorbeeld schitterende blended malts uit.
Lange tijd kocht ik geen releases van independent bottlers, maar dat is de laatste jaren wel veranderd. Dat komt ook omdat de distilleerderijen zelf steeds meer whisky uitbrengen zonder leeftijd. Of ze hebben lopen rommelen met de kwaliteit en de prijs. In deze tijd kun je soms bij een independent bottler een veel beter product krijgen met meer integriteit, voor een betere prijs.
Dan nog een laatste feitje over mij; ondanks dat ik het vele malen heb geprobeerd, kan peated whisky mij niet bekoren. De grens ligt voor mij ergens ter hoogte van Highland Park, Springbank, Kilkerran, Glen Scotia. Dat kan allemaal nog net. Alles wat daar voorbij gaat is niet voor mij. Notities als medicinaal, rokerig en rubber word ik niet vrolijk van. Zoals je dan misschien ook al wel verwacht ben ik vaak beter te spreken over unpeated whisky die wat meer zoet is. Denk ex-bourbon, sherry of port vaten bijvoorbeeld.
Ik zal hoogstwaarschijnlijk meer lezen dan zelf delen op het forum. Maar wellicht zien/spreken we elkaar alsnog.
Gegroet.
edit: Ik heb ook maar meteen een linkje naar mijn Whiskybase profiel in mijn onderschrift geplaatst. Ook daar ben ik te vinden.